Bahan-bahan utk nasi :-
- 4 cawan beras basmathi (rendam dulu lebih kurang 1/2 jam)
- 2 sb rempah khao mok REMPAH KOMOK
- 2 sb rempah kari
- 1 sk serbuk kunyit
- 1 sk serbuk ketumbar
- 1 sk serbuk jintan putih
- 1/2 sk serbuk jintan manis
- 1/2 sk serbuk kulit kayu manis
- 1 sk garam
- 1 sb gula
Gaulkan rata. Rempah ni agak banyak..kalau ada lebih boleh disimpan di dalam peti ais..untuk resepi ni tak pakai semua sekali..cuma pakai 2 sb untuk masak nasi dan sedikit untuk perap ayam.
Bahan Tumis :
- 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia (tumbuk halus)
- 1/2 biji bawang holland ,potong kecik2
- rempah 4 beradik (kayu manis, bunga lawang,cengkih & buah pelaga)
- susu cair
- 1/2 cawan kiub ayam
- daun ketumbar / akar ketumbar
- minyak sapi
- bawang putih jeruk
- timun
- salad
- tomato
Cara-cara :
- Tumis rempah 4 sekawan,lepas tu masuk bahan2 tumbuk tadi..
- Tumis sampai wangi,masuk bawang besar pulak.
- Dah agak layu..masuk rempah 'kaw mok'
- agak2 macam nak garing masukkan air, & susu cair.
- Sukatan air mengikut pada sukatan beras,kalau 4 cawan boleh la letak 4 1/2 cawan air.
- masukkan sekali ayam dan masak hingga air mendidih
- Biar ayam separuh masak kemudian angkat ayam
- Masukkan beras ke dalam periuk dan tanak macam memasak nasi biasa
- Ayam yang sudah separuh masak kemudian mieza perap dengan rempah komok.
- Lepas tu terus masukkan beras
- Kemudian masukkan garam,kiub & daun/akar ketumbar.
- Bila nasi dah dekat masak, masukkan ayam yang diperap tadi.
- Dah masak tabur bawang goreng.
- Hidangkan bersama ayam dan sayur-sayuran sebagai salad atau ulam.
selamat mencuba ......
No comments:
Post a Comment