Penggemar Chocolate angkat tangan .....
yeayyy .. kita geng ... sis pun hantu chocolate ... so harini sis nak share post ni dedicated to the CHocolate Lovers out there.
KATANYA LAGI SEDAP DARIPADA STARBUCKS!
Bahan:
2 sudu Milo
1 paket Nescafe Latte
1 paket Oldtown White Coffee Mocha
1 sudu Nutella
Susu putih
2 sudu Milo
1 paket Nescafe Latte
1 paket Oldtown White Coffee Mocha
1 sudu Nutella
Susu putih
Cara:
1) Masukkan Nescafe sepaket, Oldtown Mocha sepaket, 2 sudu Milo dalam cawan
2) Masukkan 2 sudu Nutella pula dan larutkan air panas
3) Masukkan 1/4 cawan susu putih
4) Letak ais
1) Masukkan Nescafe sepaket, Oldtown Mocha sepaket, 2 sudu Milo dalam cawan
2) Masukkan 2 sudu Nutella pula dan larutkan air panas
3) Masukkan 1/4 cawan susu putih
4) Letak ais
Resepi Coklat Lasagna
Bahan-Bahan A
36 ketul oreo dikisar _ ( ambil krimnya sekali )
6 sudu besar butter dicairkan
36 ketul oreo dikisar _ ( ambil krimnya sekali )
6 sudu besar butter dicairkan
Cara-cara
Campurkan kesemua bahan dan gaul rata. Ketepikan. (Sy simpan jap dlm peti ais)
Campurkan kesemua bahan dan gaul rata. Ketepikan. (Sy simpan jap dlm peti ais)
Bahan-Bahan B
200 gm cream cheese
1 cawan Non-dairy whipping cream
100 gm gula kastor ( boleh juga guna gula aising jika suka ) - sy guna 60gm gula kastor
2 sudu besar susu segar
** Note ~ Gandakan sukatan sekiranya ingin krimnya tebal sedikit. (Saya gandakan sukatan)
200 gm cream cheese
1 cawan Non-dairy whipping cream
100 gm gula kastor ( boleh juga guna gula aising jika suka ) - sy guna 60gm gula kastor
2 sudu besar susu segar
** Note ~ Gandakan sukatan sekiranya ingin krimnya tebal sedikit. (Saya gandakan sukatan)
Cara-Cara
Pukul cream cheese sehingga lembut.
Kemudian masukkan gula kastor atau gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu.
Pukul cream cheese sehingga lembut.
Kemudian masukkan gula kastor atau gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu.
Masukkan susu segar dan pukul sebati. Ketepikan.
Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental.
Kemudian campurkan ke dalam
adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag. Ketepikan..
adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag. Ketepikan..
Bahan-Bahan C ( CHOCOLATE PUDDING )
1/4 cawan tepung jagung - Sy guna 1/2 cwn tepung jagung
1/2 cawan gula kastor
1/8 tsp garam
3 cawan susu segar (resepi asal ada santan..tp sy tak letak)
185 gm dark chocolate _ dicincang
1 tsp esen vanilla
1/4 cawan tepung jagung - Sy guna 1/2 cwn tepung jagung
1/2 cawan gula kastor
1/8 tsp garam
3 cawan susu segar (resepi asal ada santan..tp sy tak letak)
185 gm dark chocolate _ dicincang
1 tsp esen vanilla
Cara-Cara
Campurkan tepung jagung bersama gula dan garam ke dalam bekas. Kemudian campurkan susu segar dan kacau perlahan. Masak di atas double boiler dengan api sederhana. Sentiasa menggaul adunan sehingga ianya sebati dan pekat ( 15 - 20 minit )..guna hand whisk . (tapi saya tak masak cara double boiler..Saya terus masak atas api)
Tambahkan coklat cincang dan kacau selama kira-kira 2 - 4 minit atau sehingga puding kental.
Kemudian alihkan dari api dan masukkan esen vanilla. Kacau rata.
Sejukkan dan ketepikan.
Campurkan tepung jagung bersama gula dan garam ke dalam bekas. Kemudian campurkan susu segar dan kacau perlahan. Masak di atas double boiler dengan api sederhana. Sentiasa menggaul adunan sehingga ianya sebati dan pekat ( 15 - 20 minit )..guna hand whisk . (tapi saya tak masak cara double boiler..Saya terus masak atas api)
Tambahkan coklat cincang dan kacau selama kira-kira 2 - 4 minit atau sehingga puding kental.
Kemudian alihkan dari api dan masukkan esen vanilla. Kacau rata.
Sejukkan dan ketepikan.
** Note ~ Tapis puding dengan menggunakan penapis sekiranya puding yang terhasil itu berketul-ketul.
Cara Melapis
Masukkan sedikit biskut oreo kisar ( bahan A ) ke dalam bekas yang digunakan.
Kemudian picitkan adunan bahan-bahan B di atasnya.
Lapis di atasnya dengan chocolate pudding dan ratakan.
Picitkan lagi adunan bahan-bahan B di atasnya.
Taburkan dengan chocolate chips, biskut oreo kisar dan sedikit parutan coklat.
Sejukkan di dalam peti ais sebelum dinikmati.
Kemudian picitkan adunan bahan-bahan B di atasnya.
Lapis di atasnya dengan chocolate pudding dan ratakan.
Picitkan lagi adunan bahan-bahan B di atasnya.
Taburkan dengan chocolate chips, biskut oreo kisar dan sedikit parutan coklat.
Sejukkan di dalam peti ais sebelum dinikmati.
No comments:
Post a Comment